Kurum: Deprem bölgesinde yerleşim alanları belirlendi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bugün itibarıyla depremden etkilenen illerimizde hemen hemen her ilimizde yerleşim alanları belirlendi.”
Gaziantep AFAD merkezinde depremlerin ardından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Kurum, detaylı mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmalarının yapıldığını belirterek, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarının belirlendiğini duyurdu. Kurum, mart ayının başlamasının prestiji ile bölgede belirlenen alanlarda inşaat çalışmalarının başlayacağını söyledi.
Bakan Kurum, “Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek, inşallah yerel mimari ihtiyaçlara göre, bölgenin kültür, gelenek ve göreneklerine göre planlanarak bu çerçevede inşa edilecek” dedi. plan.”
Eski yerleşim yerlerinin ve katların mevcut imar yoğunluğunun detaylı incelenmesinin ardından zeminde sorun var ise fay hattına yakınlığında sorun var ise her türlü imar kısıtlaması dahil her türlü Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye yapılaşma dahil yapı yüksekliği ve yoğunluğu dahil kısıtlamalar yapılıyor. Süreci biz yürüteceğiz.”
Bakan Kurum, “Şu ana kadar 3 milyon bağımsız bölümü inceledik, bu 684 bin binaya tekabül ediyor. 90 bin 609 binada 345 bin bağımsız bölümün yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu kapsamda; 3 milyon evin de 2 milyon 700 bini yıkıldı.Bütün illerimizin hafif hasarlı ve hasarsız olduğunu tespit ettik” dedi.
Birçok binanın eşya alınamayacak kadar ağır hasarlı olduğuna bir kez daha değinen Murat Kurum, binalarda yapılacak incelemenin ardından “mal alınabilir” veya “mal alınamaz” raporu verileceğini söyledi.
TMMOB’den “Asbest” uyarısı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve çevre mühendisi Cevahir Efe Akçelik, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, enkaz kaldırma ve bina enkazı konusunda ‘asbest’ uyarısında bulundu.
Arama kurtarma çalışmalarına katılan çalışanların ve depremzedelerin FFP3 toz maskesi kullanmaları gerektiğini belirten Akçelik, “Yıkım sırasında mümkün olduğunca herkes uzaklaştırılarak maske takılmalı, mümkünse tozlanma önlenmelidir. sadece su fıskiyeleri ile enkazın üzerine su dökmek.”
Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırılan asbestin kullanımı Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İsviçre dahil birçok ülkede yasaklanmıştır.
Çevre Mühendisi Akçelik, binaların yalıtımında, çeşitli elektrik ve ısınma amaçlı kullanılan borularda, çatı kaplama malzemelerinde ve hatta sıvada asbest bulunabileceğini ve 1980’den önce yapılan birçok binada asbest bulunduğunu belirtti.
Akçelik, “Hatay’da ve yıkımın olduğu diğer 9 ilde bu yıkımlardan kaynaklanan asbestli hava olduğunu kesinlikle söyleyebilirim” dedi. Mümkün değil. Buradaki en doğru çözüm hem arama kurtarma faaliyetlerinde görev alan personelin hem de enkaz alanında görev yapan personelin FFP3 maskesi takmasıdır.”
DW,ANKA / EC,ET