Ordu’da Kuzenlerden Şifalı Nane Yağı Üretimi
Ordu’da yaşayan kuzenler, 1.500 rakımlı yaylada yetiştirdikleri şifalı naneden yağ üretiyor. Alman şirketleriyle rekabet eden kuzenler, 400 kilogram taze naneden üretilen 1,2 litre yağı kilogramı 35 bin liradan satıyor.
Kabadüz ilçesinde 1.500 rakımlı yaylada 3 dönümlük arsada şifalı nane üretimi yapan Rıfat Akpınar ve kuzeni Zeliha Güzelordu, önce kendi rahatsızlıkları için lavanta üretmeye karar verdi. Sonrasında istedikleri verimi alamayan Akpınar ve Güzelordu, araştırmaları sonucunda medikal nane üretmeye karar verdiler. Ordu’da tek başına üretim yapan ikili, ürettikleri işlerin kalitesinden memnun kalınca farklı şubelerden talep aldı. Almanların ürettiği tıbbi nane yağından daha kaliteli ürettiklerini iddia eden Akpınar ve Güzelordu, 400 kilogram taze naneden 1,2 litre yağ çıktığını, yağın litresinin 35 liraya satıldığını belirtiyor.
“İlaç sanayinde kullanılıyor, 25 hastalığa fayda sağladığı biliniyor”
Yaylada kuzeni ile şifalı nane ürettiklerini belirten Rıfat Akpınar, “Kabaz ilçesinde 1.500 rakımlı bir yaylada nane yetiştiriyorum. Yaş ve yağ olarak veriyoruz. Malzemesi iyi. kanser hastalarının ve kemoterapi alan hastaların bir çok rahatsızlığı için, bunların dışında göğüs ve beyin hastalıkları gibi hastalıklarda 25 farklı faydası vardır” dedi.
“Nane yağı işine kendi hastalığım nedeniyle başladım”
Kendisinin de kanser hastası olduğunu ifade eden Akpınar, “Kendi hastalığım nedeniyle başladım, ilk lavanta ile üretime başladık. Nanenin etkilerinden faydalanmak istedik, önce kendim denedim ve “Aldığım ilaçların yan etkilerini azalttığını fark ettim. Sonrasında çeşitli Ar-Ge çalışmaları yaptık ve bunların sonucunda nanenin faydalarını görünce bu işe yöneldik. Bölgemiz yağışlı olduğu için zaten büyüyor.”
“400 kilo taze naneden 1,2 litre çıkıyor, litresi 35 bin TL”
“Talep az ve pazarı kendimiz oluşturmaya çalıştık. 3 dönüm arazide yapıyoruz bilen alıyor, tekrar deneyen istiyor. Kendimizi tanıttık şimdi 2.5 ve 10’da satıyoruz.” cc paket, litre veriyoruz” dedi. İlaç firmaları var, bizden her yıl belli bir miktar alıyorlar. Şu anda 2 cc’lik bidonları 80 liradan, litresini 35 bin liradan satıyoruz. 400 kilo taze naneden 100 kilo kuru nane çıkıyor, 100 kilo kuru naneden 1.2 litre nane yağı çıkıyor” dedi.
“Mentol kalitesi dünya kalitesinin üzerinde, bu işe başladığımda Alman bir rakibimiz olduğunu bilmiyordum”
Nane üreticisi Zeliha Güzelordu, yaklaşık 3 dönümlük arazide nane yetiştirdiklerini belirterek, “Bugün mentol oranının dünya kalitesinin çok üzerinde olduğunu anladık. Bu işe başladığımda rakibimin olduğunu bilmiyordum. Bir Alman devi. Dolayısıyla yapılan analizler sonucunda ürettikleri ürünlerin mentol oranlarının bizimkinden farklı olduğunu öğrendik. “Yüzde 75 oranında mentol içeren bir çeşidimiz var. Bunlardan biri yüzde 45’e kadar çıkabiliyor. Kalitesi çok yüksektir, zirai ilaca ve gübreye maruz kalmadan üretildiği için güzelleştirici özelliği daha da yüksektir. Hiçbir katkı maddesi olmadan saf haliyle insanlara veriyoruz.” – ARMY